Iedereen in Ledeacker die wil krijgt de gelegenheid om op 27 november drie gratis boompjes af te halen in het kader van de IVN actie “PlanBoom”.

Het afhaalpunt voor Ledeacker is op de parkeerplaats van het MFC in Sint Anthonis. Het gaat om inheemse boompjes, namelijk Haagbeuk, Hazelaar, Lijsterbes en Gelderse roos. Op 27 november start de uitdeelactie in Sint Anthonis om half 10, waar IVN De Maasvallei even officieel de eerste boom wordt uitgereikt. Je kunt maximaal drie boompjes per persoon ophalen. Mochten de bomen op zijn, dan word je verwezen naar een ander afhaalpunt waar nog wel bomen zijn.

Als je als straat of buurt ergens een boom wilt planten moet je wel overleggen met de buurt en de grondeigenaar. Heb je als dorp of wijk ideeën voor meer groen dan kun je met het IVN overleggen of dit aan de uitdelende IVN-er melden. Zij nemen dan contact op met de gemeente en onderzoeken eventuele subsidiemogelijkheden. Mogelijk kan zo’n plan volgend seizoen jullie plan al gerealiseerd worden. IVN helpt graag.

Er zijn 1000 éénjarige of tweejarige boompjes (tot 1,5 meter hoog) beschikbaar voor de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer, het gebied van IVN De Maasvallei.
Denk erover na of je voldoende plek hebt in je tuin; de haagbeuk kan op termijn 15m hoog worden, de lijsterbes en hazelaar tot 10m en gelderse roos 4m. Overleg eventueel even met de mensen op het afhaalpunt.

De voordelen van een boom planten

De actie is een mooie aanleiding om je (klein)kind te motiveren om groen te denken. Laat je kind of een buurkind de boom planten en adopteren. Geef daarbij aan waarom een boom zo belangrijk is voor hen. Ben je daar zelf niet zo goed van op de hoogte dan geven we hierbij de belangrijkste argumenten.

  1. Een boom zorgt voor gezonde lucht.
  2. Een groene omgeving zorgt voor meer beweging, meer spelen en een gezondere geest.
  3. Bomen leggen CO2 (stikstof) vast. Europa wil daarom 3 miljard bomen planten en mag jij er alvast 1, 2 of 3 planten.
  4. Bomen verhogen het woongenot en de waarde van jullie huis.
  5. Bomen stimuleren buiten recreëren.
  6. Bomen zijn goed voor kwetsbare dieren zoals insecten, vogels en andere wilde dieren. Veel van die dieren worden nu bedreigd in hun voortbestaan.
  7. Bomen zijn een belangrijk wapen tegen de klimaatcrisis. Ze zorgen dat de temperatuur minder snel stijgt. Misschien is dan 1,50 C nog haalbaar.
  8. Bomen zorgen voor op verbetering van de waterhuishouding waardoor er minder overstromingen zijn bij nat weer en minder verdroging bij droogte. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en verkoeling als het heel heet is.
  9. Veel mensen vinden dat bomen overlast geven. Maar met een groene bril op zie je dat toch anders en een beetje opruimwerk is voor velen hartstikke gezond.

Kortom: jij kunt helpen de wereld groener en gezonder te maken