De Tovensche Beek

Langs de ecologische verbindingszone De Tovensche Beek voert een wandelroute, die de beek volgt. De start is aan de kruising Hoenderstraat/De Quayweg (de beek ontspringt in het St. Anthonis bos) en de wandeling eindigt aan de Sint Anthonisweg.

Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone (evz) is een natuurstrook die deze natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. De evz langs de Tovensche Beek is ongeveer 4 kilometer lang en verbindt het Sint Anthonisbos met o.a. de ecologische zone langs de Lage Raam ten zuiden van Rijkevoort. Nieuwe bloemrijke graslanden, struwelen, poelen voor amfibieën en de verondiepte beek moeten er voor zorgen dat dieren zich er thuis voelen. Waterschap Aa en Maas heeft de nieuwe evz aangelegd in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Sint Anthonis en diverse belangenorganisaties.

Tappunt

Tegenover de kerk is een tappunt met drinkwater aangebracht, zoals in elke kern van de gemeente Sint Anthonis, gesmeed door Juul Baltussen. Dit tappunt in de vorm van een haan heet ook ‘D’n Haan’, geheel volgens het symbool van Ledeacker. Het is tevens de start van een wandelroute die u door het dorp en het buitengebied van Ledeacker voert.

Deze wandelroute van 5,7 km figureert in het boekje ‘Natuurlijk Sint Anthonis’. De PDF van de route kun je hier downloaden.

In het boekje ‘Toproutes Land van Cuijk 2019′ staat een fietstocht langs alle kunstwerken: de Watertappuntenroute van 47 kilometer.

Het watertappunt dient ook een duurzaam doel. Kraanwater is veel goedkoper dan water uit een fles en veel minder belastend dan flessenwater. Met het drinkwater uit een openbare kraan wil Natuurlijk Sint Anthonis bijdragen aan het beperken van de hoeveelheid plastic als zwerfvuil in de natuur. 

Sint Anthonisbos

Ledeacker grenst aan het St. Anthonisbos. Op loopafstand vindt u het startpunt voor een groot aantal mogelijke wandelingen of fietstochten in de autovrije ‘staatsbossen’.

Overnachten

In Ledeacker kunt u op camping De Breyenburg overnachten in uw tent of caravan. Een andere optie is camping Tussen de Ackers, aan de Toven.
Naast camping De Ullingse Bergen is er een natuurcamping van Staatsbosbeheer in het St. Anthonisbos, De Vlagberg (kamperen bij de boswachter) voor de die-hard kampeerders die van back-to-basics houden.

Ledeacker telt één Bed&Breakfast adres: Le Vélo (5 kamers, Dorpsstraat 3, 5846 AB Ledeacker).