Wie koopt de Lekerse kerk?
Nu de kerk in Ledeacker na jaren te koop staat, wacht het dorp in spanning af wie er met de trots van het dorp aan de haal gaat. Een ambitieuze klusser, een projectontwikkelaar of komt er een verrassing uit de hoge hoed?
Uit De Gelderlander van 2 januari 2023
De beeldbepalende kerk van het dorp staat sinds een ruime maand te koop, nadat deze in 2015 aan de eredienst werd onttrokken. 4 ton moet hij kosten. De totale kosten bedragen ten minste 6 ton, wil de koper er een woning van maken.
Onverstandig voor dorpsvereniging
De dorpsvereniging had in het verleden interesse in de kerk, vertelt voorzitter Twan Kempen. ,,Er is destijds wel over gesproken”, zegt hij. ,,Maar we vonden het onverstandig om als dorpsvereniging te veel panden in het dorp in bezit te hebben en te moeten onderhouden.”
De vereniging koos ervoor huidige dorpshuis grondig te renoveren. Het eerste deel van de verbouwing zit erop. Het tweede deel volgt in 2023.
Kerkhof geen bezwaar
In de dorpsraad zat tot voor kort ook Pedro Bardoel. Hij woont nu in buurdorp Sint Anthonis, maar zag een verhuizing terug naar ‘Leker’ wel zitten. ,,Zeker! Mijn partner is hartstikke creatief en heeft op eigen initiatief een verbouwtekening gemaakt”, zegt Pardoel. ,,Ook omdat wij niet geloven dat je met 2 ton verbouwingskosten klaar bent.”
Maar gecharmeerd van het pand is hij zeker. Toch liep het spaak. ,,Tussen het kerkhof en de kerk zelf zit je altijd in de schaduw”, legt hij uit. ,,Ik ben nog in overleg gegaan met de pastorie om wat grond aan te kopen, maar die wilden daar niet aan. Snap ik ook wel.”
Dat de kerk pal naast het kerkhof van Ledeacker ligt, leverde op sociale media de nodige reacties op. ‘Daar wil je toch niet wonen?’ Het deert Bardoel niet. ,,Ben je mal, het is de rustigste camping waar je naast kan wonen!”
‘Als de koper maar liefde heeft én het pleintje met rust laat’
Pleintje moet behouden blijven
Ledeacker zelf lijkt de kerk dus aan zich voorbij te laten gaan, maar de bewoners hebben wel één dringend verzoek aan de nieuwe eigenaar, zegt Kempen. ,,We zouden graag zien dat het plein voor de kerk behouden blijft. Het plein is beeldbepalend en door het jaar heen vinden er meerdere evenementen plaats, zoals Leker Live en de dodenherdenking.
Om die wens vast te laten leggen, heeft de dorpsvereniging een dezer dagen een gesprek met de gemeente en het bisdom. ,,We gaan ervan uit dat het goedkomt, maar het is fijn om de zaken zwart op wit te hebben zodat het later niet toch een voortuin wordt. Wie het vervolgens koopt, maakt ons niet uit als diegene maar liefde heeft voor het pand.”
Vijftien bezichtigingen, geïnteresseerden willen vooral wonen
Volgens makelaar Ton van Kooten is de kerk bovengemiddeld populair. ,,Ik heb vijftien bezichtingen gehad en in de planning staan”, zegt hij. In de reguliere woningmarkt is dat aantal peanuts, maar wie de kerk wil kopen, zal de vraagprijs zelfstandig op tafel moeten leggen, zonder tussenkomst van een bank. ,,Er moeten rondom de aankoop wat hobbels op papier genomen worden. Een bank gaat zich daaraan niet branden.”
Het is ook de reden waarom het nog wel even duurt voordat de kerk van de hand gedaan is. ,,Doorgaans nemen we een jaar de tijd voor dit type verkoop en ik verwacht niet dat dat hier anders is.”
Geïnteresseerden zien de kerk volgens van Kooten vooral als plek waar zij kunnen wonen en werken. ,,Bijvoorbeeld met een bedrijf aan huis. Opvallend genoeg zijn er al meerdere geïnteresseerden met een IT-bedrijf.”