Tijdens de jaarvergadering in april van dit jaar is de vernieuwing van onze statuten, die ruim 30 jaar oud zijn, aangekondigd. Vanuit de vergadering kwam de volgende vraag naar voren: Hoe kunnen we de inwoners van het dorp beter betrekken bij het wel en wee van ons dorp en die van de Dorpsvereniging? Met een aantal mensen vanuit het dorp is met het bestuur gekeken hoe dit vorm te geven. Er ligt een voorstel wat er in de kern op neerkomt dat we een ledenraad, met vertegenwoordigers uit verenigingen en straten/buurten, in het leven willen roepen om samen met het bestuur van de Dorpsvereniging zaken te toetsen en het beleid voor de lange termijn mee te bepalen. Deze opzet geeft verenigingen en straten/buurten de mogelijkheid om zaken in te brengen en mee te stemmen over belangrijke zaken die er in het dorp spelen.

Onderwerpen waar de ledenraad bij betrokken wordt:

• Zaken die in de buurt leven
• Behoeftes van verenigingen
• Meepraten met overleg gemeente (WIU)
• Updaten/uitvoeren kernen CV
• Investeringen/goedkeuring grote uitgaven
• Bestuursverkiezing
• Goedkeuring Dorpsvisie
• Goedkeuring begroting/financieel jaarverslag

Zeker met de nieuwe gemeente Land van Cuijk zal eigen inbreng vanuit je omgeving gevraagd worden om zaken van de grond te krijgen. Via de nu opgezette structuur (WIU, werk in uitvoering) vraagt de gemeente de Dorpsvereniging 2x per jaar wensen, ideeën en knelpunten in de openbare ruimte in te brengen om aan te pakken. Zonder die inbreng zal er weinig gebeuren. Om tot een goede afspiegeling te komen is de opzet om naast de bestuursleden van Dorpsvereniging ‘t Leker, ook verenigingen en straten/buurten stemrecht te geven. De verenigingen (KBO Ledeacker, CV de Hanen en Toneelvereniging Kakelbond) krijgen ieder 2 stemmen. Verder hebben we een verdeling gemaakt in de combinatie van straten en buurten, zij krijgen per straat/buurt 1 stem. Op deze wijze komen we uit op 25 stemmen. Met deze groep hebben we een brede vertegenwoordiging vanuit het dorp die mee gaat beslissen over de ontwikkelingen in het dorp. In de praktijk zal dat betekenen dat de leden tweemaal per jaar met het bestuur bij elkaar komen.

  1. De algemene jaarvergadering waar we de formele zaken zoals begroting, jaarcijfers en bestuurswisseling aan de orde hebben. Deze algemene jaarvergadering is naast de leden die stemrecht hebben ook toegankelijk voor alle overige inwoners van ’t Leker.
  2. Een vergadering waar de korte en lange termijnvisie besproken zal worden. Uitgangspunt hiervoor is het Kernen CV ( https://hetleker.nl/kernencv‐voor‐ledeacker ). Hierin staan de
    sterke punten, de verbeterpunten en de prioriteiten weergegeven. Het kernen CV geeft aan wat er nodig is om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te verbeteren. Belangrijk om deze regelmatig tegen het licht te houden en indien nodig aan te passen.

Wat vragen we aan de straten/buurten?

Hieronder is de lijst met de verdeling van straten/buurten weergegeven. Op basis van deze verdeling willen we dat per straat/buurt een vertegenwoordiger naar voren wordt geschoven om deel te nemen aan de ledenraad als de vertegenwoordiger van die straat of buurt. Je kunt je aanmelden via het onderstaande mailadres. Om met name draagvlak vanuit je straat of buurt te hebben, vragen we je vijf handtekeningen van straat‐ of buurtgenoten met naam en adres mee te sturen. Zodat je inderdaad namens je straat/buurt je mening en stem gaat uitbrengen. Het verzoek is om dit voor 1 januari 2023 bij ons in te dienen. Heb je vragen of hulp nodig, laat dit ons weten via hetzelfde mailadres. Een van ons zal dan contact opnemen. We denken door aanpassing van structuur en statuten en met jullie inbreng een nog betere bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid in ons dorp. Voor vragen en/of aanmelden: secretariaat@hetleker.nl

Stem nummer Omschrijving

  1. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  2. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  3. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  4. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  5. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  6. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  7. Bestuurslid Dorpsvereniging ’t Leker
  8. KBO Ledeacker
  9. KBO Ledeacker
  10. CV de Hanen
  11. CV de Hanen
  12. Toneelvereniging Kakelbond
  13. Toneelvereniging Kakelbond
  14. Den Dries (10 adressen) + nog niet gebouwde woningen
  15. Den Es (20 adressen)
  16. Dorpsstraat deel 1 (gehele Dorpsstraat 65 adressen, omdat hier ook de N602 in valt en omvang straat 2 stemmen)
  17. Dorpsstraat deel 2 (gehele Dorpsstraat 65 adressen, omdat hier ook de N602 in valt en omvang straat 2 stemmen) + kerkveld (5 adressen)
  18. De Quayweg + Toven (19 adressen)
  19. Hoenderstraat (21 adressen)
  20. Ledeackersestraat (19 adressen)
  21. Mgr Bekkersstraat (37 adressen) + Pastoor van der Vaartweg (5 adressen)
  22. Nullen (20 adressen) + Ullingen (6 adressen)
  23. Stippent (39 adressen)
  24. Vrijstraat (33 adressen) + Sassekamp (2 adressen)
  25. Den Akker (12 adressen) + Den Berk (13 adressen)